24 березня - Всесвітній день боротьби проти туберкульозу

 

Щороку в Україні реєструється близько 30 000 нових випадків захворювання на туберкульоз. Кожен шостий хворий помирає, хоча сьогодні це захворювання цілком виліковне.

В умовах соціально-економічної кризи, яка поглиблюється через військовий конфлікт на Сході країни, де проживало до початку бойових дій 15% хворих на туберкульоз в Україні, прогнозується погіршення епідемічної ситуації щодо цього захворювання в найближчі роки.  Люди з активним туберкульозом можуть інфікувати 10-15 людей щороку, серед яких приблизно у 5% людей захворювання розвинеться протягом перших двох років після зараження. Ще 5% інфікованих захворіють протягом життя. Без належного лікування  45%  хворих на ТБ і практично усі інфіковані ТБ, що є також ВІЛ-позитивними, помруть.  

«Стратегія ліквідації туберкульозу ВООЗ націлена на викорінення епідемії туберкульозу до 2035  року і має на меті покласти край глобальній епідемії туберкульозу. Ціллю є знизити смертність від ТБ на 95% і скоротити кількість нових випадків на 90% у період з 2015 по 2035 роки, а також переконатися що жодна сім’я не обтяжена катастрофічними витратами через туберкульоз. ВООЗ закликає всі уряди, місцеві спільноти, громадянське суспільство і приватний сектор об'єднатися, щоб ліквідувати цю хворобу. В Україні є достатньо потенціалу і ресурсів, щоб подолати ТБ,  але є гостра потреба провести реформу лікування ТБ, щоби воно було зосереджене на потребах пацієнта і його сім’ї», - підкреслив медичний спеціаліст з питань туберкульозу ВООЗ в Україні Андрій Славуцький.

Коментарі