20 жовтня - Міжнародний День кухаря і кулінара

 

   Щорічно 20 жовтня кулінари всього світу відзначають своє професійне свято, яке заснував конгрес Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств у 2004 році. Ця організація налічує  8 мільйонів членів. Давним-давно кроманьйонець випадково засунув в багаття шматок м'яса і зрозумів, що так воно смачніше. Так з'явився перший кухар.

   Хороші кухарі високо цінувалися у всі часи. Звичайно, приготувати що-небудь їстівне може кожен, але кухарі роблять з продуктами щось більше. Вони не просто дотримуються вимог рецепта, в потрібній пропорції змішуючи інгредієнти і доводячи продукти до готовності. Вони творять! З під їх ножа виходять дефлопе і крутон, мітболи і фуа-гра, желе і пудинги.

   Робота кухаря вимагає від людини не тільки гарного терпіння, освіти та навичок. Оволодіти цим мистецтвом самостійно практично неможливо - завжди потрібен приклад і порада людини, яка вміє готувати. Можна сказати, що це вміння передається з покоління в покоління. Багатовіковий, тисячолітній досвід і практика в приготуванні їжі зробили це мистецтво надзвичайно віртуозним.

   Кропітка і душевна робота наших кухарів помітна і затребувана у всьому світі. У багатьох з нас ця професія найчастіше асоціюється з ресторанним бізнесом, адже саме там зосереджено висока майстерність і вміння найкращих представників цієї професії. Це звичайно спірне питання. І кожна точка громадського харчування в праві претендувати на те, що саме вона є володарем  самого вмілого і найталановитішого кухаря. У цьому легко переконатися, достатньо лише спробувати пропоновану їжу і все стає зрозуміло.

Коментарі